Kasteelstraat 29A
6235 BM Ulestraten

Praktijk Erven/Burshan-Bashir:
043 - 364 78 42
E-mail: info@tcu-ulestraten.nl


  • img6
  • img4
  • img5
  • img3
  • img1

Hoe poets ik mijn tanden?

  • Welke tandenborstel kan ik het best gebruiken?
    Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren.
  • Hoe poets ik mijn tanden?
    Maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen, zonder al te hard te duwen. Laat het hele gebit zowel aan de wangkant als aan de tongkant de revue passeren.
  • Hoe lang en hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?
    Een goede poetsbeurt duurt een minuut of drie. De tanden en kiezen worden schoon en de tandpasta heeft tijd om zijn beschermende werk (tegen gaatjes) te doen. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen.
  • Welke tandpasta kan ik het best gebruiken?
    Gebruik bij voorkeur fluoridetandpasta. Met weinig tandpasta op de borstel poetst u makkelijker dan met heel veel, omdat het dan minder schuimt. Gebruik een bolletje fluoridetandpasta ter grootte van een erwt, en doe dit op een droge borstel.
  • Wat is fluoride?
    Fluoride is een natuurlijke stof, die de tanden en kiezen harder maakt. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Daarom is het belangrijk fluoride te gebruiken bij de dagelijkse verzorging van het gebit.
  • Hoe kan fluoride het beste worden toegepast?
    Tanden poetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in de meeste tandpasta's. Verder zijn er onder meer tabletjes en spoelvloeistoffen met fluoride die u naast de tandpasta kunt gebruiken. Doe dit alleen op advies van de tandarts of mondhygiënist.
  • Heeft fluoride bijwerkingen?
    Ja, maar die treden alleen op bij een overdosering door inname. Internationaal wordt fluoride in de juiste vorm en de juiste dosering sterk aanbevolen ter preventie van tandcariës. Als dit advies correct wordt opgevolgd treden er géén bijwerkingen op. Als erg regelmatig teveel fluoride wordt ingeslikt, kunnen witte vlekjes op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat kan als storend worden ervaren, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.
  • Op welke manieren is extra fluoride te gebruiken?
    De tandarts of mondhygiënist kan dan adviseren naast het poetsen met fluoridetandpasta ook fluoridetabletjes te gebruiken. Soms adviseert de tandarts of orthodontist om tijdelijk met een fluoridevloeistof te spoelen. Dit wordt aanbevolen wanneer iemand extra risico loopt om gaatjes te krijgen, bijvoorbeeld een drager van een beugel. Soms wordt op scholen met fluoride gespoeld. Dat is niet voor alle kinderen nodig, maar het kan ook geen kwaad. Verder kan een tandarts of mondhygiënist een fluoridebehandeling geven.
  • Ik poets twee keer per dag met fluoridetandpasta. Moet ik nog meer doen?
    Ja. Met de tandenborstel alleen kunt u de ruimten tussen tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Daarom adviseren we u om uw gebit dagelijks goed schoon te maken met flossdraad maar nog liever met tandenstokers of ragers.

Heeft u nog vragen over de verzorging van uw gebit, neemt u gerust contact op met TCU. Wij helpen u graag verder. Meer informatie is ook te vinden bij het Ivoren Kruis.

Nieuws

Tarieven Tandtechniek

De NZa heeft de mondzorg verplicht gesteld om per 1 januari 2018 de techniek- en materiaalkosten inzichtelijk te hebben voor patiënten. De lijst is een extractie van de reguliere tarievenlijst, met een toevoeging van informatieve teksten over producten en materialen.

Laserbehandeling

In onze praktijk werken wij onder andere met laserapparaten. De laser werkt preciezer dan een ander tandheelkundig instrumentarium. Ook heeft de laser een desinfecterende en bacteriedodende werking.

Over het algemeen gebruiken wij de laser voor kleine chirurgische behandelingen, tandvleesbehandelingen en om uw tanden en kiezen tijdelijk minder gevoelig te maken.

Handig om te weten